Orkide Bakımı,Saksı Değişimi ve Üretilmesi

Çiçeklerin prensesi ORKİDE

 Orkide ülkemizde yetişmemesine rağmen en fazla rağbet gören çiçeklerin başında gelmekte.Ana vatanı Orta Asya ve Afrika dır.Ülkemizde de bazı sahil bölgelerinde üretim denemeleri başlamış olsa da kalite olarak ithal seviyesine henüz gelememiştir.

 Orkidenin çeşitleri 150-200 civarındadır.Alt varyeteleri ile bu sayı daha çoğalmaktadır. Bunun çiçekçilerde satılanı ve genellikle bulunabileni phalaenopsis türüdür.Biz bu tür üzerinden anlatmaya çalışacağız.

 PHALAENOPSİS ORKİDESİ: Doğrudan güneş almayan bol aydınlık bir ortam ister.Doğrudan güneş derken evlerde camdan geçen güneş kastedilmekte.Zira camdan geçen güneş mercek etkisi yaparak bitkinin yapraklarındaki suyu buharlaştırmaktadır.Bu sadece orkide için değil bütün bitkiler için böyledir. Yaz aylarında dış mekanda güneş almasında sakınca yoktur.Balkonunuza çıkartabilirsiniz.Bu durumda da rüzgara maruz kalmayacak bir ortam sağlanmalıdır.Zira en ufak bir rüzgara veya hava silkilasyonuna tahammülü yoktur.Evlerde perde arkasından güneş ışığı almasında sakınca yoktur.

  Sulama evdeki ısı durumu,bulunduğu yer ve mevsime göre değişkenlik gösterebilir.Önerimiz ortalama 3 günde 1 dir.Toprak nemli kalacak şekilde olmalıdır.Asla alt tabağında su bırakmayın.Süzülen suyu boşaltın.Tabakta kalan su bitki köklerini çürüterek zarar vermekte. Orkide size seramik saksı içerisinde veya ambalajlı gelebilir veya bu şekilde satın alabilirsiniz. Seramik saksıdan çıkartın,ambalaj var ise çıkartın ve şeffaf saksısı ile devam edin.Zira;Orkide diğer bitkilere nazaran fotosentez yapabilmesi için köklerininde ışık alması gerekmektedir. Zaman zaman sadece yapraklarına su püskürtebilirsiniz.

  Sulanmasına,ortamına dikkat ettiğiniz sürece orkideniz uzun yıllar yaşayacaktır.Çiçeklerinin ise belirli bir ömrü vardır ve zamanla solarlar.Çiçekleri dökülür ve sadece dal kalır. Bu durumda ise dalın kök kısmından sonraki üçüncü boğumun 1,2 cm üzerinden steril edilmiş bir bıçak veya makas ile kesmeniz gerekir.Dalı kestikten sonra rutin bakım işlemine devam edin.Bulunduğu ortama göre yaklaşık 3 ile 6 ay içerisinde kestiğiniz dal yeniden çiçeklenecektir.

 Saksı değişimi zamanı ise çiçeklerinin döküldüğü zamandır.Budamasını yaptınız,dilerseniz saksıyı 1 boy büyüğü ile değiştirebilirsiniz.Alacağınız saksı yine şeffaf saksı olmalıdır.Toprağı ise çam kabuklarından oluşan özel bir topraktır.(www.cick312.com)Asla normal toprağa dikmeyiniz,köklerini çürütürsünüz.Eski saksısından çıkartırken mümkün olduğu kadar  kök yapısını bozmamaya çalışınız.Yeni saksının altına bir miktar orkide toprağı koyarak,bitkiyi oturtup etrafını doldurunuz.Mutlaka can suyu veriniz.

 Orkidenin üretilmesi ya tohumla yada daldan vereceği yavru ile yapılır.Daldan verdiği yavruda 3,5 kök oluştuğunda bir kaç cm dal ile birlikte kesilerek yeni bir saksıya dikilmelidir ve sulaması yapılmalıdır.

Biz www.cicek312.com ekibi olarak deneyimlerimizi paylaşmaya çalıştık.Soru ve görüşleriniz için bize yazabilirsiniz. info@cicek312.com  

Saygılarımızla...

Yorum yapabilmek için üye olmanız gerekmektedir.

Yorumlar (0)